Informatie

Met ingang van 26 september 2015 verplicht de Europese regelgeving installatiebedrijven tot het genereren van energielabels voor een combinatie van apparaten, het zogenoemde systeemlabel of pakketlabel.

Om u in staat te stellen uw klanten snel en adequaat te voorzien van de juiste labels, hebben Techniek Nederland, ISSO en 2BA een online calculator ontwikkeld. Deze handige rekentool is gratis beschikbaar voor leden van Techniek Nederland. Hij werkt op tablets, smartphones en computers. Bekijk de toelichting over het systeemlabel op de website van Techniek Nederland.

Naar de systeemlabelcalculator

Wanneer is een Systeemlabel verplicht?

U bent verplicht een Systeemlabel (ook wel pakketlabel genoemd) mee te geven of te tonen bij een aanbieding, offerte of levering van twee of meer 'warmte-opwekkers'. Let op: u moet het Systeemlabel vroegtijdig aan de klant laten zien, nog voordat hij/zij zijn/haar keuze heeft bepaald. Dat betekent dat u het Systeemlabel moet tonen bij elke prijsvermelding, bijvoorbeeld in uw showroom, in advertenties, op uw website en in uw brochures. En ook dat u het label moet meesturen bij het uitbrengen van een offerte.

Wie geeft het Systeemlabel af?

Als het verwarmingssysteem bestaat uit componenten van hetzelfde merk moet de fabrikant van het systeem het label vaststellen en afgeven. Bestaat het verwarmingssysteem uit componenten van verschillende merken? Dan moet u als installateur het label vaststellen en afgegeven.

Hoe werkt de Systeemlabelcalculator?

Met de Systeemlabelcalculator kunt u het systeemlabel vaststellen en vervolgens afdrukken of downloaden. De rekentool maakt hiervoor gebruik van de productdata die aanwezig zijn in de 2BA-database. Ontbreken er data die u voor de berekening van het systeemlabel nodig heeft, dan kunt u deze zelf invoeren. Fabrikanten en importeurs zijn verplicht om de informatie aan te leveren die u hiervoor nodig heeft. Let op: deze verplichting rust op de partij die het betreffende product in de handel brengt. In Europa is dat doorgaans niet de groothandel, maar de fabrikant of importeur.

Bekijk de video waarin wordt uitgelegd hoe u een systeemlabel maakt op de website van Techniek Nederland.

Data

Producenten kunnen hun producten voorzien van kenmerken. De FGO+ applicatie van Techniek Nederland maakt gebruik van de data van 2BA. Voor fabrikanten, importeurs en leveranciers die hun data geschikt willen maken voor de calculator kunnen hierover meer informatie vinden op http://www.2ba.nl/systeemlabel